De rol van verpakkingen

 

De rol van verpakkingen

Zonder het product waarvoor ze werd ontworpen, heeft de verpakking geen betekenis. De belangrijkste functie van een verpakking is het bewaren en beschermen van het product gedurende de hele keten van de fabrikant naar de verbruiker, over het vervoer en de tussentijdse opslag. Met andere woorden, op die manier wordt vermeden dat een deel van het product verloren gaat of beschadigd raakt, wat een economisch en ecologisch verlies zou betekenen. Een goede verpakking is ook een garantie voor de gezondheid en de veiligheid van de consument. Ten slotte heeft de verpakking ook functies als het ter beschikking stellen van informatie, marketing, diversificatie en presentatie van de producten in aangepaste porties.

Hoe kan verpakking voedselverspilling verminderen? 

De verpakking is goed voor gemiddeld 10% van de energie die tijdens de volledige levenscyclus van het voedingsproduct nodig is.

In ontwikkelingslanden gaat 25 tot 50% van het voedsel verloren voordat het de consument nog maar bereikt, als gevolg van onaangepaste omstandigheden bij het transport, de opslag en de verpakking.

In ons deel van de wereld schommelt dit cijfer tussen 2 en 3%. Toch gaat er nog veel voedsel verloren na de aankoop.

 

Bron : Incpen